Ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques. Un enfocament pràctic i manipulatiu per a resoldre problemes quotidians i situacions complexes de forma original i pròpia. No parlem de reproduir respostes tancades, compartim les possibilitats i en generem de noves, aprenent a utilitzar el pensament lateral i interconnectat.

La matemàtica com a llenguatge comú, l’art, íntimament lligat a la primera, el pensament científic per tal de trobar mètodes eficients i sistemàtics per analitzar i millorar la realitat, i la tecnologia i l’enginyeria com a eines bàsiques per a passar de la idea al fet. El món del segle XXI s’enfronta a grans reptes col·lectius que requereixen respostes diferents a les que la humanitat ha generat fins ara: com encarem la crisi climàtica? com podem reduir la nostra petjada de carboni? i la superpoblació mundial? la crisi de l’aigua i dels aliments? la fi dels combustibles fòssils? són, aquests, exemples vius de qüestions obertes i per a les quals no tenim una única resposta. Com ho fem?

En el camí de creixement que fan els infants i del qual els adults en podem participar amb un respectuós acompanyament, ens trobem amb el repte de facilitar el pas del món tangible a l’abstracte. Per això, serà imprescindible proporcionar varietat d’opcions i oportunitats per poder comprendre aquesta realitat des de diferents perspectives, per tal que cada infant pugui fer-se’n la seva representació mental i, amb el temps, jugar amb ella.

Podeu trobar a continuació algunes de les propostes de joc i exploració que permeten generar connexions entre aquestes dues vessants, tangible i abstracta, obrint la porta a una comprensió profunda de la realitat.

va de cúpules

Els domos són estructures conformades a base de triangles que mostren una construcció amb aparença de semiesfera. Podem utilitzar diferents materials per a construir-ne, fins i tot considerant-ne materials tan senzills com canuts de paper i petits cargols. Mesurar, calcular, testejar, comprovar… són aspectes innerents a la pràctica matemàtica aplicada. Ens fem una casa en un parell d’hores?

la central nuclear d’escuradents

Les corbes són fetes de rectes? Què és una línia? T’has fixat en la forma que fan les enormes xemeneies de les centrals nuclears? Fem-ne una amb tot de pals i escuradents! Seguim parlant de geometria, seguim tocant les matemàtiques, des d’un vessant pràctic i manipulatiu. Les matemàtiques formen part de la vida, i no són pas escriure números a una pissarra. Ens hi posem?

l’esfera que s’espandeix i es contrau

Amb peces de K’nex podem construir una esfera articulada que s’infla i es desinfla a plaer. Quantes peces deu tenir? I quantes en deuen ser iguals? Vols dir que això s’ha de moure? O al revés, diria que això hauria de ser rígid però ara mateix balla… Construïm i fem matemàtiques.