La generació i estructuració d’un pensament matemàtic, imprescindible per a comprendre el món que ens envolta, requereix habilitats d’anàlisi del context, informació i característiques globals que qualsevol situació quotidiana. Més enllà d’un llenguatge abstracte i aïlllat en sí mateix, com sovint s’ha transmès, la matemàtica es troba profundament imbricada amb aquesta realitat quotidiana. Per això, és necessari fer evident i tangible aquesta relació contínua entre les estructures reals i les abstraccions que la ment humana permet realitzar, a partir de l’ús del llenguatge matemàtic. Actualment, Internet és una font pràcticament inesgotable de recursos, i gran quantitat de professionals de l’educació arreu del món comparteix les seves propostes, recursos i activitats, per tal que qualsevol les pugui aprofitar. Podeu trobar a continuació algunes de les propostes de joc i exploració que permeten generar connexions entre l’abstracció i la realitat.

 

va de cúpules

Els domos són estructures conformades a base de triangles que mostren una construcció amb aparença de semiesfera. Podem utilitzar diferents materials per a construir-ne, fins i tot considerant-ne materials tan senzills com canuts de paper i petits cargols. Mesurar, calcular, testejar, comprovar… són aspectes innerents a la pràctica matemàtica aplicada. Ens fem una casa en un parell d’hores?

 

 

la central nuclear d’escuradents

Les corbes són fetes de rectes? Què és una línia? T’has fixat en la forma que fan les enormes xemeneies de les centrals nuclears? Fem-ne una amb tot de pals i escuradents! Seguim parlant de geometria, seguim tocant les matemàtiques, des d’un vessant pràctic i manipulatiu. Les matemàtiques formen part de la vida, i no són pas escriure números a una pissarra. Ens hi posem?

 

 

l’esfera que s’espandeix i es contrau

Amb peces de K’nex podem construir una esfera articulada que s’infla i es desinfla a plaer. Quantes peces deu tenir? I quantes en deuen ser iguals? Vols dir que això s’ha de moure? O al revés, diria que això hauria de ser rígid però ara mateix balla… Construïm i fem matemàtiques.